Fertőtlenítés büdös bankáéknál

Más madárfajokkal ellentétben a búbos banka szülők nem távolítják el a fiókák ürülékét a fészekből, így az utódok ürülék dobálásával riaszthatják el támadóikat.  Innen ered a „büdös banka” vagy „ganajmadár” népi nevük. Tojásaik eredetileg kékesfehérek, de hamar barna színt öltenek. Logikusnak tűnik, hogy az ürülék szennyezi be őket, de a közelmúltban sikerült lefilmezni, hogy a tojó festi át őket a farktőmirigyének váladékával.
A költési időszakban a tojó búbos banka farktőmirigye megduzzad, és rothadó hús szagú, barna, baktériumban és antibiotikumban gazdag folyadékot tartalmaz. Tollászkodáskor a tollakra kerülő mirigyváladék az antibotikumok miatt védelmet nyújt a káros baktériumok ellen. Ugyanez lehet a szerepe a tojások védelmében is.
Az olajos mirigyváladék rendszerint nem tapad meg a madártojások falán, de a búbos banka tojása kivétel. Elektronmikroszkópos felvételeken jól látható, hogy apró lyukak borítják, ami ideális lakóhelyet nyújt a baktériumoknak. Mire a fiókák kikelnek, a lyukakat közel 90%-ban Enterococcus baktériumban gazdag anyag tömi el. Minél nagyobb a tojáshéjon a baktériumsűrűség, annál nagyobb a fióka kikelésének esélye. A tojó farktőmirigy-váladéka tehát valószínűleg védi az embriót a fertőzések ellen. A bankák egyedülállóan lyukacsos tojásaikkal kellemes közeget nyújtanak a védő hatású mikrobák tenyészéséhez, így egy ürülékkupac tetején is egészségesen tölthetik életük első heteit.